Ἐτικέττες

, ,

Ὑλικὰ

  1. Μαγιὰ νωπὴ 70γραμμ.
  2. 4 κιλὰ ἀλεύρι γιὰ ὅλες τὶς χρήσεις.
  3. 8 ποτήρια νεροῦ νερὸ ἢ 4 ποτήρια νερὸ καὶ 4 ποτήρια χυμὸ πορτοκάλι καὶ ξύσμα ἀπὸ 3 πορτοκάλια
  4. 3 κουτ. σούπας μαχλέπι τριμμένο, 1 κουτ. σούπας κακουλὲ (κάρδαμο) ἢ μαστίχα Χίου σκόνη.
  5. 3 ποτήρια νεροῦ ζάχαρη.
  6. ¾ ποτηριοῦ ἡλιέλαιο.
  7. Εναλλακτικὰ σὲ ἕνα ποτήρι νεροῦ βράζουμε μιὰ κουταλιὰ γλυκάνισο καὶ τὸ κρατάμε ζεστὸ καὶ μειώνουμε τὰ ποτήρια μὲ τὸ νερὸ κατὰ ἕνα.
  8. Λίγο ἁλάτι.
  9. Σουσάμι.

Εκτέλεση

Πρῶτα ἀναπιάνουμε τὴ μαγιὰ μὲ ἕνα ποτήρι νερὸ καὶ τὴν ἀφήνουμε σὲ ζεστὸ μέρος νὰ ἀνέβει. Κοσκινίζουμε τὸ ἀλεύρι καὶ ρίχνουμε λίγο ἀλάτι καὶ τὰ μυρωδικὰ (μαχλέπι, κ.λπ.). Σὲ μιὰ βαθιὰ λεκάνη ρίχνουμε τὸ ἡλιέλαιο καὶ τὴ ζάχαρη καὶ τὸ κτυπᾶμε μὲ τὸ χέρι καλά. Ρίχνουμε τὸ ζεστὸ νερὸ ἀφοῦ τὸ στραγγίσουμε ἀπὸ τὸ γλυκάνισο ζεστὸ γιὰ νὰ λιώσει ἡ ζάχαρη ἀνακατεύοντας μὲ τὸ χέρι. Ἔπειτα ρίχνουμε τὸ πορτοκάλι, τὸ νερὸ καὶ τὸ ξύσμα πορτοκαλιοῦ (σύνολο ὑγρῶν 8 ποτήρια). Παίρνουμε τὴ μαγιὰ ἀφοῦ ἔχει φουσκώσει καὶ τὴ διαλύουμε μὲ λίγο νερὸ καὶ τὴν ρίχνουμε στὸ ἀλεύρι κάνοντας μιὰ μικρὴ λακκούβα. Ζυμώνουμε ρίχνοντας τὰ ὑγρὰ μέχρι νὰ γίνει ἡ ζύμη μαλακιά. Ἐὰν κολλάει, ρίχνουμε λίγο λάδι στὰ τοιχώματα τοῦ σκεύους καὶ ζυμώνουμε. Τὴν σκεπάζουμε καὶ τὴν ἀφήνουμε νὰ ξεκουραστεῖ μέχρι νὰ ἑτοιμάσουμε τὰ ταψιὰ (5 ἀντικολλητικὰ ταψιὰ Νο 24 ἢ 25). Κόβουμε τὴ ζύμη σὲ ἴσια κομμάτια καὶ τὰ πλάθουμε βάζοντας ἐπάνω σουσάμι. Ἀφοῦ φουσκώσουν, τὰ ψήνουμε σὲ προθερμασμένο φοῦρνο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

 

359_2